Wat lichaamsbewustzijn te maken heeft met het schrijven van meeslepende verhalen, en het is niet wat je denkt

 

Door Marjon Cosijn 

 

‘Zo! Wat heb ik lekker geplast!’

We schrijven 1983. Aan het woord is Ad van Noort, dramadocent bij het Zeeuws Centrum voor Amateurtoneel.

Uitspraken die je levenslang bij blijven

Ad loopt terug naar de kring. Soepel zakt zijn lange lijf richting vloerbedekking van de middelbare schoolhal. Dan kijkt hij ons een voor een aan – de veertien deelnemers aan de spel- en regieopleiding. Er zit geen provocatie in zijn blik.

Gelukkig ben ik niet de enige die geschokt is. Ook Emmy en Anita kijken gegeneerd weg. Herman doet stoer en roept dat hij vanmorgen zo lekker gekakt heeft. Jeetje, het moet niet gekker worden.

Creativiteit start met lichaamsbewustzijn

Maar dat wordt het wel.

Ad legt uit dat we, als we voortreffelijk toneel willen maken, goed in contact moeten komen met ons lichaam. Ons lichaam is immers ons instrument. Lichaamsbewustzijn en het schrijven van meeslepende verhalen zijn onlosmakelijk verbonden als het gaat om authentiek creatief werk.

Contact maken met je lichaam doe je niet enkel als je op je paasbest voor de spiegel staat, maar ook – en misschien juist – als het lichaam dingen doet waar we normaal liever niet over praten.

Zoals plassen, poepen, kotsen.
En zweten, rillen en kwijlen.

Huiswerkopdracht: bewustzijn opbouwen

Voel hoe het voelt om simpelweg aanwezig te zijn in je lichaam. Een beetje beduusd gaan we uit elkaar. Zo hadden we ons de spel- en regieopleiding niet voorgesteld. En misschien had jij je het schrijven van verhalen ook niet zo voorgesteld, maar ook hier begint het proces, net als bij toneel, met bewustwording van je lichaam.

Wat Erik Scherder zegt over schaamte

De Nederlandse psychiater en neurowetenschapper Erik Scherder legt vaak uit hoe ons brein werkt als het om schaamte gaat. Dat deel van ons brein – de mediale prefrontale cortex – is betrokken bij zelfbewustzijn en sociale regels. Je zou kunnen zeggen dat het ons sociale geheugen is, wat bijvoorbeeld dicteert dat je je netjes gedraagt in gezelschap.

Schaamte overvalt de meesten van ons ook bij het schrijven van spannende scènes. Het kan ons tegenhouden, en dat is jammer, want bewustwording helpt je niet alleen schaamte te overwinnen, maar maakt je ook vrijer in je creatieve proces.

Sociale regels zitten in de weg bij het schrijven

Wat Ad van Noort zijn studenten leerde in de jaren ’80 draaide om acceptatie. We hebben geleerd om weg te kijken van ons lichaam. De deur op slot, alle sporen snel wissen. Maar als je lichaamsbewustzijn wilt integreren in je schrijfwerk, is het belangrijk om je lichaam te accepteren, met al zijn functies en emoties.

 

luxe badkamer als symbool voor ontwikkeld lichaamsbewustzijn voor meeslepende verhalen

Lichaamsbewustzijn als basis voor authentieke verhalen

Als je meeslepende verhalen wilt schrijven, begint dat met het omarmen van je lichaam. De oefening van Ad was misschien verrassend, maar het is een waardevol startpunt: word je bewust van je lichaam. Ga observeren. Dit is de basis voor sterke verhalen.

Spanning en lichaamsbewustzijn spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van emotie in verhalen. Dit gegeven verken ik verder in mijn blog over hoe kleine signalen verlangen kunnen versterken.

Als het je niet direct lukt om de fysieke functies van lijf te omarmen, start dan klein. Begin met aanwezig te zijn. Begin met letten op signalen, geluiden, bewegingen die jouw lichaam maakt. Lichaamsbewustzijn opent de deur naar levensechte teksten die binnenkomen.

Wat je lichaam je kan vertellen

De krachtigste erotische verhalen beginnen bij je eigen lijf. Voel wat er gebeurt, luister naar je lichaam en je zult ontdekken dat die sensaties goud zijn voor jouw schrijfsels. Als je bewust bent van je eigen lichamelijke reacties, breng je automatisch meer echtheid in je verhalen.

Lichaamsbewustzijn is dé sleutel tot diepgang. Het zorgt ervoor dat je verhaal niet alleen een rijtje gebeurtenissen is, maar dat het de lezer raakt, diep van binnen. Hoe beter jij in tune bent met je lijf, hoe meer lagen en kracht jouw woorden krijgen. Dat maakt je verhalen meeslepend.

Scroll naar boven