Wat plassen en poepen te maken heeft met het schrijven van erotische verhalen, en het is niet wat je denkt

 

Door Marjon Cosijn

‘Zo! Wat heb ik lekker geplast!’

We schrijven 1983. Aan het woord is Ad van Noort, dramadocent bij het Zeeuws Centrum voor Amateurtoneel.

Uitspraken die je levenslang bij blijven

Ad loopt terug naar de kring. Soepel zakt zijn lange lijf richting vloerbedekking van de middelbare schoolhal. Dan kijkt hij ons een voor een aan – de veertien deelnemers aan de spel- en regieopleiding. Er zit geen provocatie in zijn blik.

Gelukkig ben ik niet de enige die geschokt is. Ook Emmy en Anita kijken gegeneerd weg. Herman doet stoer en roept dat hij vanmorgen zo lekker gekakt heeft. Jeetje, het moet niet gekker worden.

Creativiteit start met lichaamsbewustzijn

Maar dat wordt het wel.

Ad legt uit dat we, als we voortreffelijk toneel willen maken, goed in contact moeten komen met ons lichaam. Ons lichaam is immers ons instrument. Lichaamsbewustzijn en erotische verhalen zijn onlosmakelijk verbonden als het gaat om authentiek creatief werk.

Contact maken met je lichaam doe je niet enkel als je op je paasbest voor de spiegel staat, maar ook – en vooral – als het lichaam dingen doet waar we het meestal liever niet over hebben.

Zoals plassen, poepen, kotsen.
En zweten, rillen en kwijlen.

Huiswerkopdracht: je kop erbij op de wc

Voel hoe het voelt om je te ontlasten. Een beetje beduusd gaan we uit elkaar. Zo hadden we ons de spel- en regieopleiding niet voorgesteld. En zo had jij je het schrijven van erotica wellicht ook niet voorgesteld, maar ook hier begint het proces, net als bij toneel, met een bewustzijn van je lichaam.

Wat Erik Scherder zegt over schaamte

De Nederlandse psychiater en neurowetenschapper Erik Scherder weet alles over schaamte. In zijn lezingen en zijn boeken legt hij uit hoe de mediale prefrontale cortex werkt.

Interessant, want schaamte overvalt de meesten van ons ook bij het schrijven van erotische verhalen. Wist je dat het overwinnen van schaamte zelfs een thema is in Fifty Shades of Grey? Hoe dat in elkaar zit, leg ik verder uit in mijn blog over het succes van Fifty Shades of Grey. Schaamte beperkt ons, houdt ons tegen en dat is jammer. Lichaamsbewustzijn helpt je niet alleen die schaamte te overwinnen, maar maakt je ook vrijer in je creatieve proces.

Dat deel van ons brein waar Scherder het over heeft, is betrokken bij zelfbewustzijn en sociale regels. Je zou kunnen zeggen dat het ons sociaal geheugen is, wat bijvoorbeeld dicteert dat je geen scheten laat in gezelschap.

Sociale regels zitten in de weg bij het schrijven

Sociale regels zijn prima, maar bij het schrijven van seksscènes kunnen ze je blokkeren. Je mediale prefrontale cortex waarschuwt: stop, stop, wat zullen de mensen wel van je denken.

Wat Ad van Noort zijn studenten leerde back in the ’80-s draaide in de eerste plaats acceptatie. We hebben geleerd om weg te kijken van ons lichaam. Toiletdeur stevig op slot. Luchtjes snel wegspuiten. Bah, bah, vies, vies.  Maar om lichaamsbewustzijn en erotische verhalen te laten samengaan, moet je je lichaam accepteren met al zijn functies

Luxe badkamer met serene sfeer, perfect voor lichaamsbewustzijn en inspiratie voor het schrijven van erotische verhalen

Lichaamsbewustzijn als basis voor authentieke erotische verhalen

Als je goede erotiek wilt schrijven, begint dat met het omarmen van je lichaam met al zijn functies en staten van zijn. De huiswerkopdracht van Ad was heus zo gek nog niet: word je bewust van je lichaam. Ga observeren. Dit is de basis voor sterke erotische verhalen.

Spanning en lichaamsbewustzijn spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van verlangen in erotische verhalen. Dit gegeven verken ik in mijn blog over het effect van voorspel op de hersenen.

Als het je niet direct lukt om de fysieke functies van lijf te omarmen, start dan klein. Begin met aanwezig te zijn. Begin met letten op signalen, geluiden, bewegingen die jouw lichaam maakt. Lichaamsbewustzijn opent de deur naar levensechte teksten die binnenkomen.

Start in het dagelijks leven. Als dat goed gaat, verleg je je oefening naar seks gerelateerde momenten.

Wat je lichaam je kan vertellen

De krachtigste erotische verhalen beginnen bij je eigen lijf. Voel wat er gebeurt, luister naar je lichaam en je zult ontdekken dat die sensaties goud zijn voor jouw schrijfsels. Als je bewust bent van je eigen lichamelijke reacties, breng je automatisch meer echtheid in je verhalen.

Lichaamsbewustzijn is dé sleutel tot diepgang. Het zorgt ervoor dat je verhaal niet alleen een rijtje gebeurtenissen is, maar dat het de lezer raakt, diep van binnen. Hoe beter jij in tune bent met je lijf, hoe meer lagen en kracht jouw woorden krijgen. Dat maakt je erotische verhalen onweerstaanbaar.

 

Benieuwd hoe lichaamsbewustzijn je helpt bij het schrijven van intense erotische verhalen? Schrijf je in voor onze cursus Onder de Huid – Schrijven over liefde en lust en til je schrijftechnieken naar een hoger niveau.

Scroll naar boven